Vanaf 30 maart kan je in Heist-op-den-Berg je bouwvergunning digitaal aanvragen. Hierdoor kan je als bouwer eenvoudig en snel de nodige vergunningen krijgen.

Sneller, eenvoudiger, transparanter
Tot op vandaag moet iedereen die bouwt in Heist-op-den-Berg, zijn dossier op papier indienen. Het hele vergunningsproces neemt heel wat tijd èn papier in beslag. Daar komt binnenkort verandering in. Door de invoering van een digitale afhandeling versnelt en vereenvoudigt die procedure. Ze verloopt voortaan via een centraal uitwisselingsplatform dat alle behandelende en adviserende instanties toegang verleent tot het dossier. Alle betrokken instanties hebben inzage en kunnen online hun advies verstrekken of vragen formuleren.

De voordelen
- Je kan je dossier opvolgen wanneer je wil, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7, en van thuis uit.
Je hoeft je dus niet meer te verplaatsen en je moet ook geen rekening meer houden met de openingsuren van allerlei diensten om je aanvraag in orde te kunnen brengen.
- Je kan op elk moment de status van je dossier nakijken. Zo weet je in welke fase je dossier zich bevindt. Ook de uiteindelijke beslissing verloopt digitaal. Je wordt op de hoogte gebracht via mail.
- Dezelfde informatie wordt slechts één keer opgevraagd en op een centrale plaats bewaard. Gedaan dus met dubbel werk en kopieën maken van je dossier voor verschillende instanties.
- Iedereen bespaart tijd en geld door digitaal te werken, zowel de aanvragers als de architecten en de lokale besturen. De besparing op papier maakt het hele proces een voorbeeld van duurzaamheid.

Hoe werkt het?
Je surft naar www.omgevingsloket.be, het digitaal platform van de Vlaamse overheid, met je elektronische identiteitskaart. Een helpdesk beantwoordt eventuele vragen. Je vindt er ook een demofilmpje waar stap voor stap uitgelegd wordt hoe je je bouwaanvraag digitaal indient.

Toch liever op papier?
Heist-op-den-Berg moedigt digitaal werken zoveel mogelijk aan, maar het blijft natuurlijk nog steeds mogelijk om je bouwaanvraag gewoon op papier in te dienen.

Meer info
Afdeling Bouw en Milieu
Leopoldlei 40, 2220 Heist-op-den-Berg
bouwenmilieu@heist-op-den-berg.be